Thursday, January 9, 2014

Resepi Pau Kaya (guna tepung gandum)

Resepi asal ni daripada myresipi. Aku cuma adjust sukatan sahaja. Memang lembut, tak payah nak bubuh bread softener atau shortening pun dah okay. Cuma warna saja yang tidak seputih salju. Memang save bajet la resepi ni. Semua bahan dah ada kat rumah.


Inti : sekaya

Bahan-bahan :

Doh Pau

250g (2 1/2 cawan)  tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis kering 
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar minyak masak sawit (*boleh juga guna minyak jagung)
1 cawan air suam

Cara-cara :


  1. Larutkan gula dalam air suam.
  2. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, yis, gula dan minyak. Gaul rata
  3. Masukkan no 1. sedikit demi sedikit ke dalam bekas no 2.
  4. Uli sampai doh tak melekat. 
  5. Tutup doh. Biar selama 2 jam. (*actually sejam pun dah memadai tapi masa ni aku tengah masak lunch, so terbiar la 2 jam)
  6. Tumbuk-tumbuk doh. Potong kepada 10 bahagian bulat. Tutup doh. Biar selama 10 minit.
  7. Masukkan inti sekaya ke dalam setiap doh. Tutup doh. Biar selama 45 minit. (masa ni susun doh dalam pengukus dan ketepikan)
  8. Panaskan pengukus (tanpa bahagian atas)  sampai air menggelegak baru kukus doh selama 10 minit. 
  9. Sedia dimakan. 

 

jemput =)


Nota : 

- Semasa doh direhatkan selama 2 jam tu, pastikan doh diletakkan di tempat yang panas (tepi dapur api) supaya bagi cepat naik doh tu. Masa ni aku masak lunch,jadi confirm la dapur tu panas)

- Balut pengukus dengan kain supaya air kukusan tidak menitis atas doh.






No comments:

Post a Comment